Siidassa infonäytöt perehdyttävät kävijät näyttelyn saloihin

Siidassa infonäytöt perehdyttävät kävijät näyttelyn saloihin

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidan tilat uudistettiin laajenevaa Saamelaismuseon kokoelmaa varten vuosina 2020—2022. Siidan laajennus ja perusparannus toi mukanaan myös sata kosketusnäyttöä, joiden avulla näyttelyvierailijat voivat tutustua näyttelyyn omassa tahdissa ja omaa polkua kulkien. iDiD mahdollistaa Siidan kosketusnäyttöjen monikielisen, sujuvan aineistonhallinnan ja vieraiden vaikuttavan näyttelykokemuksen.

Kulttuurin ja luonnon keskus

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida on saamelaiskulttuurin elintärkeä keskus Inarin kirkonkylässä ja Pohjois-Lapin suosituin käyntikohde. Vuonna 1998 avatun Siidan uudistustyö tuli ajankohtaiseksi, kun Suomen kansallismuseo halusi palauttaa saamelaiskokoelmansa kotiseudulleen Lappiin.

Keväällä 2020 aloitettu uudistushanke mahdollisti myös näyttelytilojen sähköisten ratkaisujen päivittämisen nykyaikaan. Tavoitteena oli tehdä näyttelyyn tutustuminen mahdollisimman sulavaksi monikielisesti: kolmella saamen kielellä, suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Kieliä myös halutaan mahdollisesti lisätä jatkossa.

Siidan väki kiersi tutkimassa eri museoiden ja näyttelykohteiden ratkaisuja näytteillepanoon ennen omien suunnitelmien laatimista. Uudistettu Siida suunniteltiin hyödyntämään noin sataa kosketusnäyttöä. Niiden avulla vierailijat voisivat perehtyä saamelaiseen kulttuuriin ja Lapin luontoon tekstien, kuvien ja videoiden avulla omaan tahtiin.

Infonäyttöjen sisällön päivittämisen haluttiin sujuvan helposti oman väen toimesta. Kaiken materiaalin piti olla käytettävissä kuudella kielellä.

— Halusimme näyttelyn kosketusnäyttöaineistoilta käyttäjäystävällisyyttä, selkeyttä ja monien muiden toiveiden ohella tukea kolmelle saamen kielelle omine kirjaimistoineen, taustoittaa Metsähallituksen erikoissuunnittelija Kirsi Ukkonen.

Toiveet todeksi tuotekehityksellä

Infonäyttöjen sisällönhallintajärjestelmämme iDiD pystyi monipuolisten ominaisuuksiensa avulla helposti täyttämään Siidan tarpeet kosketusnäyttöjen suhteen. Toki projektissa tuli matkan varrella vastaan tilanteita, joissa iDiDin tuli taipua aivan uudella tavalla.

Näin kävi esimerkiksi erikoismerkistöjen ja kielen sulavan vaihtamisen kanssa. Koska iDiD on kokonaan suomalainen ratkaisu ja tuotekehitys on omissa käsissämme, voimme reagoida nopeasti yksilöllisiin tarpeisiin. Kaivatut toiminnallisuudet olivat nopeasti työn alla ja käytössä. Asiakkaan tehtäväksi jäi sisällön syöttäminen valmiisiin mallipohjiin.

Asiakkaiden tarpeisiin vastaaminen on lähtökohta kaikelle tekemisellemme. Siksi olemme tottuneet toimimaan ketterästi ja ripeästi. Vaikka tiettyjen töiden määrittely alkuperäisestä tilauksesta uupuikin, saatiin ne onnistuneesti mukaan kokonaisuuteen, kertoo iDiDin kehitysjohtaja Timo Portimojärvi.

Metsähallituksen Konsta Verta kertoo yhteistyöstä: "Olin jo aiemmin käyttänyt iDiDia toisen, pienemmän kohteen sisältöjen syöttämisessä. iDidillä oli valmis hyvä järjestelmä mitä räätälöitiin Siidan tarpeisiin hyvässä yhteistyössä."

Kosketusnäytöillä oleva sisältö on hyvin suuressa osassa monipuolista näyttelyä ja niiden helppo päivitettävyys ja useiden kieliversioiden hallinta on yksiä tärkeimmistä ominaisuuksista meille. Mielestäni iDiDin vahvuuksia ovat myös kotimaisuus ja hyvä asiakaspalvelu, jatkaa Konsta.

iDiDin vahvuuksia ovat kotimaisuus ja hyvä asiakaspalvelu.

Konsta Verta / Metsähallitus

Näytöt osa näyttelyä

Rakennusprojekti huipentui uuden Siidan avajaisiin kesäkuussa 2022. Näyttelyn ilme toistuu hienosti pienemmissäkin yksityiskohdissa, kuten kosketusnäyttöjen käyttämässä värimaailmassa. Kielivalinnat sujuvat myös toivotusti.

Halutessa vierailijalla on mahdollisuus vaihtaa esitysaineiston kieltä vaikka kesken sisältöön tutustumisen. Usean eri toimijan yhteistyön tuloksena uusi Siida tarjoaa ehjän ja vierailijoiden kaikkia aisteja puhuttelevan näyttelykokemuksen.

Kullakin näytöllä on vitriinin sisällön ilmettä toistavat sisällöt.
Näyttöjen ulkoasut on mukautettu vastaamaan vitriinien sisältöä värimaailmaa myöten.
Eri kokoiset näyttöpinnat vuorottelevat näyttelyn eri osissa.
Museon henkilökunta pystyy päivittämään itsenäisesti kaiken museossa esillä olevan näyttösisällön kuvia, tekstejä ja videoita myöten.
Näyttöjen avulla on huomioita myös eri kieliversiot.
Infonäyttöjen laajaittainen käyttö tarjoaa näyttelykävijöille tutustuttavaksi valtavan informaatiomäärän.
Infonäyttäjen myötä kävijät saavat rikkaamman näyttelykokemuksen
Infonäytöt takaavat kävijöille rikkaamman näyttelykokemuksen.

 

Jutun kuvat: Konsta Verta

Siida & iDiD

  • Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siida Inarin kirkonkylässä on saamelaiskulttuurin elintärkeä keskus
  • Keskuksen laajennus ja perusparannus tarjosi mahdollisuuden rakentaa vierailijoille näyttävä ja ainutlaatuinen näyttelykokonaisuus
  • Sata kosketusnäyttöä tutustuttaa kävijän esillä olevaan aineistoon sujuvasti eri kielillä; suomen, ruotsin ja englannin lisäksi kolmella saamen kielellä
  • Näyttöjen sisältöjen päivitys käy helposti oman henkilökunnan toimesta.