Infonäytöt kirjaston viestinnän kulmakivi

Infonäytöt kirjaston viestinnän kulmakivi

Kirkkonummelaisten monipuolisena kohtauspaikkana toimiva Fyyri on paljon muutakin kuin pääkirjasto. Saman katon alta löytyvät asukaspuisto, nuorisotila, pienten lasten musiikkileikkikoulu sekä kunnan työllistymisyksikön pyörittämä kahvila Messi.

Monta eri toimijaa, useita kohderyhmiä, monenlaisia tapahtumia ja paljon tiedotettavaa. Viestintään haluttiin ennen kaikkea toimiva järjestelmä toteutettuna tavalla, jolla se samalla sulautuisi osaksi arkkitehtonisesti virtaviivaista kokonaisuutta.

Pääkirjaston laajennusta ja saneerausta suunniteltaessa tiedostimme tarpeen infonäytöille. Masalan sivukirjastolla iDiD oli jo ollut käytössä ja sieltä meillä oli hyviä kokemuksia sekä osaamista ja niin päädyimme iDiDiin, kertoo Kirkkonummen kirjaston vt. kirjastotoimenjohtaja Jaana Heimo.

Kirkkonummen Fyyrin kirjaston sisääntulon iso infonäyttö.

iDiD on sittemmin todettu monipuoliseksi viestinnän työkaluksi, jonka avulla rakennuksessa vierailevien tavoittaminen onnistuu infonäyttöjen avulla kuin huomaamatta. Infonäyttöjen sijoittelu eri puolille rakennusta sekä niiden näyttökohtainen sisältö tekee myös kohdentamisesta sujuvaa.

Hoidamme kirjaston kotisivujen ja iDiDin avulla koko Fyyrin tiedotuksen. Meillä on samoissa tiloissa paljon toimijoita, joten erilaisia tilaisuuksia, tapahtumia ja tiedotettavaa riittää laidasta laitaan.

Käytössämme on 14 eri kokoista näyttöä eri tiloissa, myös ulkona sisäänkäynnin yhteydessä. Näyttöjen sijainnin mukaan esitämme niissä toisiaan täydentävää sisältöä, joka on lisäksi suunnattu aina kyseisen osaston kävijöiden mukaan.

Huomionarvoista viestintää

Infonäyttöjen sisällöt vaihtelevat näytön sijainnin ja ajankohdan mukaan aukioloajoista lukupiirin kokoontumisiin ja senioreiden tietotekniikkaopastuksista lastenosaston lukukoirien vierailuihin. Myös videoiden käyttö sisällöissä on havaittu toimivaksi tavaksi opastaa kirjastonkäyttäjiä esimerkiksi varauksien noutamisesta.

Fyyrin kirjaston musiikkiosaston infonäyttö kertoo levysoittimen lainausmahdollisuudesta.


Asiakkaat jäävät ilahduttavan usein katsomaan infonäyttöjä, eli ne kyllä huomataan hyvin, kertoo Jaana.

Infonäyttöviestinnän positiiviset huomiot eivät ole jääneet tähän. Selainpohjaisena järjestelmänä iDiDissa sisältöjen luominen, ajastaminen ja tarvittaessa muuttaminen onnistuvat muutamalla napin painalluksella reaaliajassa mistä vain säästäen työaikaa muille tehtäville.

Tiedottaminen ja markkinointi ovat nyt selkeästi, värikkäästi ja vaihtelevasti esillä. On myös kätevää, että päivittäminen onnistuu yhtä vaivattomasti myös etänä.

Ilman infonäyttöjä pitäisi palata paperitulostukseen ja ilmoitustauluihin. Sanomattakin on selvää, että sähköinen viestintä helpottaa työtämme, tiedotettavaa on sen verran paljon ja sisältöjä on voitava päivittää välillä lyhyelläkin varoitusajalla.

Käyttömukava! kiteyttää Jaana vielä iDiDin käytön yhteen sanaan.

Kirjastotalo Fyyri & iDiD

  • Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri toimii kuntalaisten monipuolisena kohtaamispaikkana
  • Talosta löytyvät kirjaston ohella nuorisotila, asukaspuisto, musiikkileikkikoulu sekä kahvila
  • Infonäyttöviestinnän avulla kirjasto tavoittaa kaikki talossa asioivat kohderyhmät. Samalla sähköinen viestintä helpottaa työtä ja säästää työaikaa muille tehtäville.