Malvassa infonäytöt rikastuttavat museokokokemusta

Malvassa infonäytöt rikastuttavat museokokokemusta

Visuaalisten taiteiden museo Malva avasi ovensa ensi kerran keväällä 2022. Uusi elämyksellinen museo yhdisti aiemmin itsenäisesti toimineet Lahden Julistemuseon ja Lahden taidemuseon. Mallasjuoman vanhan tehtaan yhteydessä sijaitsevan Malvan kätköistä löytyy muun muassa Suomen suurin julistekokoelma. Erilaisten info- ja kosketusnäyttöjen käyttö tukee ja rikastuttaa kävijöiden vierailua tehden siitä kokonaisvaltaisen museoelämyksen.

iDiD tarjoaa erinomaiset lähtökohdat infonäyttöviestinnän hyödyntämiseen museoympäristössä. Helppokäyttöinen infonäyttöjen sisällönhallintajärjestelmä takaa visuaalisesti kiinnostavien sisältöjen luomisen kuvien, videoiden ja äänien avulla nopeasti ja vaivattomasti.

Malva asko
Malva asko 2
Malva asko 3
Malva kosketusnäyttö
Malva 4

 

Jo suunnitteluvaiheessa iDiD-järjestelmä vaikutti hyvältä ja käytettävyydeltään sujuvalta. Eli juuri meille sopivalta!

Elias Outakivi / Lahden visuaalisten taiteiden museo Malva

Iloksemme iDiD on vastannut odotuksia ja alusta alkaen kaikki on toiminut oikein hyvin, kertoo Malvan suunnittelija Elias Outakivi.

Näyttävät LED-näytöt vastaanottavat museovieraat jo rakennuksen ulkopuolella. Vaihtelevia säitä uhmaten ne erottuvat edukseen ja toivottavat vieraat tervetulleiksi niin sateessa kuin paisteessa.

Materiaalin esittäminen isoilla näyttöpinnoilla tuo esille brändiä ja parantaa näkyvyyttämme.

Malva museokaupan videoseinä

Sisäänkäynnin yhteydestä asiakaspalvelusta löytyvä iso videoseinä sekä yksittäiset kosketusnäytöt ohjaavat ja opastavat kävijöitä kertoen museon aukioloajoista, tulevista tapahtumista, työpajoista ja erikoisnäyttelyistä.

Seinän kokoinen elävä pinta on myös upea sisustuselementti. Kosketusnäyttöjen avulla vierailijat voivat käyttää karttanäkymää tutustuakseen museon tiloihin ja selatakseen julistemyymälän tarjontaa.

Finna-integraation monet mahdollisuudet

Juuret – Aarteita kokoelmista -pysyväisnäyttelyssä esillä on taiteen ja muotoilun aarteita. Näyttelyn infonäytöt tarjoavat vierailijoille perustietoa näyttelystä, taiteilijoista sekä esineistöstä.

Malva kosketusnäyttö 2
Malva 3
Malva näyttely

 

Kosketusnäyttöjen avulla vierailijoilla on mahdollisuus sukeltaa myös syvällisempään tietoon näyttelyn taustoita. Puusepistään ja huonekalutehtaistaan tunnetun kaupungin museossa vierailija voi tutustua suomalaisten huonekalusuunnittelijoiden alkuperäisiin piirustuksiin, joita Malvassa on esillä yli tuhat kappaletta. 

Piirustusten lähempi tarkastelu käy kätevästi isolla kosketusnäytöllä Finna-integraation avulla. Finna on museoiden laajasti käyttämä kulttuurin ja tieteen hakupalvelu. Integraation avulla haluttu aineisto saadaan tuotua vierailijoiden selattavaksi paitsi helposti, myös visuaalisesti mielenkiintoisella tavalla.

Finna-integraatio on säästänyt meidät suurelta työltä. Sisältö on valmiina ja museokävijöiden selattavissa, eikä meidän ole tarvinnut syöttää sitä mihinkään erikseen, kiittelee Elias.

Kosketusnäytöiltä tutustumaan pääsee myös Viipurin taidemuseon kokoelmista Lahteen periytyneisiin piirustustöihin sekä maalauksiin. Lisäksi yksi Malvan erikoisuuksista on julistetaide. Museon kokoelma on laajuudessaan ainutlaatuinen, kattaen yli 70 000 julistetta. 

iDiD-järjestelmän käyttö on ollut helppoa ja kaikki on suunnitteluvaiheesta asti sujunut ongelmitta. Parasta on ollut, kun apua ja tukea on aina tarvittaessa heti saatavilla.

Kaiken kaikkiaan infonäytöt ovat visuaalisesti vaikuttava tapa parantaa museokokemusta ja tarjota vierailijoille lisätietoa näyttelyistä ja kokoelmista. Monipuolisen sisällöntarjonnan kautta ne auttavat saavuttamaan erilaisia kohdeyleisöjä ja tarjoamaan museokävijöille entistä monipuolisempia elämyksiä.

Visuaalisten taiteiden museo Malva & iDiD

  • Lahdessa sijaitseva visuaalisten taiteiden museo Malva tarjoaa interaktiivisia ja digitaalisia vaihtuvia näyttelyitä sekä taide-, muotoilu- ja julistesisältöä
  • Malva keräsi yli 75 000 kävijää avajaisvuonna 2022. Vuonna 2023 Malva valittiin vuoden kulttuuriteoksi
  • Museo hyödyntää monipuolisesti erilaisia infonäyttöjä aina ulkoledeistä videoseiniin ja kosketusnäyttöihin
  • iDiD on käytössä Lahden museotoimella Malvan lisäksi myös Hiihtomuseossa, Radio- ja tv-museo Mastolassa sekä Lahden historiallisessa museossa
  • Lahden kaupunki hyödyntää iDiD-järjestelmää laajalti muissakin kohteissa, kuten kirjastoissa, kouluissa sekä eri julkisia toimijoita kokoavalla Palvelutorilla.

 

Lisää museototeutuksia:

Siidassa infonäytöt perehdyttävät näyttelyn saloihin